SCRISOARE DESCHISĂ

Domnului Președinte Klaus Iohannis,

Vă felicităm pentru inițiativa de a decora astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, supraviețuitori ai unui moment întunecat al istoriei noastre recente. Din nefericire, exterminarea populației de etnie romă nu a rămas în memoria colectivă atât de puternică cum este Holocaustul în memoria evreilor, acest moment al istoriei fiind ignorat atât de cărțile de istorie cât și în inițiativele statului român.

Ziua de 27 ianuarie marchează, pentru noi toți, eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind data la care, în anul 1945, trupele sovietice au eliberat lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia.Vă rugăm să nu uitați că în lagărul de exterminare Auschwitz II, Birkenau au fost uciși circa 20.000 romi. Doar în noaptea de 2 spre 3 august 1944, 3.000 de romi, printre care și copii, au fost înghesuiți în camerele de gazare, astfel dizolvându-se ceea ce era cunoscut drept ”Lagărul Țiganilor”.

Cu doi ani înainte, în 1942, Generalui Ion Antonescu ordona deportarea în Transnistria a peste 25.000 de cetățeni români de etnie romă, dintre care mai puțin de jumătate au supraviețuit și au reușit să se întoarcă acasă. Potrivit Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, peste 10.000 din cei 25.000 erau copii.

Ați declarat că este important să nu trecem prea repede peste istoria noastră recentă și că este nevoie de o studiere atentă și o reconciliere cu aceasta. Istoria României în ceea ce privește evenimentele referitoare la populația romă nu este una completă, dar sperăm că acest lucru se va schimba. Sperăm ca dumneavoastră să fiți agentul acestei schimbări și vă somăm să nu continuați actuala politică de menajare a memoriei sociale prin excluderea unor momente marcante din istoria strămoșilor noștri. Iar decorarea unor victime ale rasismului îndreptat împotriva romilor poate fi pas spre reconcilierea istorica atât de necesara.

Vă asigurăm că poziția pe care o exprimăm în această scrisoare deschisă este conformă cu cea a întregului personal al Agenției Împreună și că ea va rămâne aceeași, indiferent cine se va afla la conducerea instituției în viitor.

Sperăm că prin decizia pe care o veți lua veți dovedi că ascultați vocea rațiunii, respectând drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor și punând preț pe identitatea culturală a cetățenilor României, indiferent de etnia de care aparțin.

 

Cu deosebit respect,

Gelu Duminică, Director executiv al Agenției ”Împreună”

Be Sociable, Share!

Leave a Reply