Despre puterea de a visa – Andreea Chiriac

Tinerii de azi sunt viitorul de mâine şi în ei trebuie să investim toate resursele de care dispunem, fie ele materiale, financiare sau morale.

Acest proiect din punctul meu de vedere pe asta s-a bazat:  pe modelarea minţilor tinere (terni godi), întărirea dorinţei de a-şi continua studiile şi de a-i încuraja să descopere mult mai multe, să-şi descopere super-puterile şi de a le folosi în scopuri gata să dezvolte comunitatea.

Tinerii romi alături de care am lucrat, nu erau obişnuiţi să audă multe încurajări, ci mai degrabă critici negative, în sensul că erau încurajaţi să renunţe la şcoală, li se spunea că nu sunt îndeajuns de buni, că nu se potrivesc unui loc sau altul din cauza etniei,  iar asta avea şi are un efect negativ nu doar asupra tinerilor care se află în această situaţie, dar şi asupra întregii comunităţi din care fac parte.

Terni Godi, timp de un an,  le-a dat copiilor puterea de a visa, puterea de a vedea dincolo de ceea ce percepeau cu ochiul liber, iar acesta este un lucru bun cu siguranţă, fiindcă ce ar fi lumea fără oameni visători? Cred că nicunul dintre noi nu vrea să trăiască într-o lume fadă, întunecată unde oamenii sunt traşi înapoi de la ţelurile lor, în loc să fie împinşi mai aproape de ele.

Cel mai mult în acest poiect mi-a plăcut legătura, nu doar de mentor-mentoraţi, pe care am reuşit să o construiesc cu copiii, în timp şi cu mult efort de a le captiva încrederea ce-i drept, dar care a meritat din plin. De asemenea, consider că nu doar copiii au avut de învăţat de la mine, ci şi eu am avut multe de învăţat de la noii mei prieteni.

Un aspect ce mi-a îngreunat misunea, a fost faptul că a trebuit să fac naveta din Bucureşti până în comunitatea din Calvini, lucru care a fost mai dificil pentru mine, fiind studentă şi trebuind să asist obligatoriu la cursuri.

Terni Godi este o experienţă pe care nu o voi regreta vreodată. Am cunoscut oameni frumoşi şi am avut experienţe educative. Per total, vreau să-i îndemn pe toţi să se implice în activităţi de acest gen, pentru că poate voi nu credeţi, dar pentru nişte copii din comunităţi nevoiaşe puteţi fi un adevărat exemplu, un erou chiar! Şi dacă puteţi astfel să le schimbaţi câtuşi de puţin viaţa în bine, de ce să nu o faceţi?!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply