De la “Beni-vecinul” la “Beni-mentorul nostru” – Beniamin Eftimie

Proiectul “Terni Godi: Despre puterea de a visa” m-a ajutat foarte mult în dezvoltarea personală şi m-a ajutat să înţeleg cât de mult contează îndrumarea elevilor încă din clasele mici, pentru a şti ce să facă pe viitor cu vieţile lor.

Am avut un număr de aproximativ cincizeci si cinci de elevi, în două grupe, în comuna Jilava, localitate aflată la marginea Bucureştiului.

Având în vedere că am crescut aici în Jilava, am copilărit aici, cunoşteam majoritatea elevilor şi părinţii acestora. Nu ne-a fost greu să ne acomodăm unii cu ceilalţi, dar a fost puţin dificil la început să facem trecerea de la “Beni-vecinul” la  “Beni-mentorul nostru”.

Am constatat că încă de mici, elevii romi nu îndrăznesc să viseze la un viitor frumos, le este foarte greu să viseze la cariere frumoase, le este greu să treacă peste o anumită barieră, care există între ei şi ceilalţi elevi.

În toate întâlnirile mele am încercat să îi încurajez pe elevi, să îi fac să îndrăznească să viseze, să îşi dea seama de potenţialul lor şi să lupte prin educaţie să îşi atingă scopul.
Am avut elevi romi cu minţi sclipitoare, cum nu am mai văzut. Am întâlnit elevi care la vârsta de doisprezece ani cunosc bine limba engleză şi au cunoştinţe vaste despre tehnologie, dar care la început nu visau, acum majoritatea şi-a schimbat dorinţele şi vor să îşi depăşească orice stereotip.

Acest proiect m-a ajutat să îmi dezvolt abilitatea de a vorbi în faţa unui public, fie el alcătuit din elevi, fie din oaspeţii de seamă din Olanda sau Norvegia.

În acest proiect consider că am câştigat împreună, atât elevii, prin toate întâlnirile, acţiunile noastre, jocurile şi filmuleţele pe care le-am văzut împreună, cât şi eu dezvoltându-mi abilităţile şi înţelegând nevoile lor şi învăţând să-i ascult mai bine pe cei din jurul meu.

Sper ca peste ani, elevii de la Şcoala numărul 2 din Jilava, să devină ceea ce îşi doresc  şi să  îi pot saluta: “Buna ziua,domnule/ doamna medic”, “Buna ziua domnule/ doamna avocat”, “Să trăiţi domnule/ doamna poliţist ş.a.m.d.

 

Beniamin Eftimie

Mentor

 

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply