de la „copii problemă” la copii cu un cuvânt important de spus – Florin Tănase

„În sfârşit avem şi noi o vacanţă liniştită!’. Aşa a început discuţia mea cu copiii când au venit să îmi spună că au trecut cu bine anul şcolar şi că nu mai au motive să se gândească la corijente în această vacanţă.

Pentru mine, Terni Godi a însemnat foarte mult deoarece este prima experienţă în care am avut ocazia să lucrez cu elevii şi asta o să mă ajute pe viitor când o să devin cadru didactic.

La început a fost puţin cam greu deoarece ,,copiii mei” erau consideraţi copiii problemă din şcoală, cei care nu sunt buni la nimic şi fac numai rele, dăunează celorlalţi şi de aceea mi-a fost foarte greu să îi motivez să înveţe şi să îi ajut să capete încredere în ei, pentru a nu  renunţa la visul lor indiferent de ce spuneau cei din jurul lor.

Pe parcursul întâlnirilor pe care le-am avut cu elevii, aceştia au început să înţeleagă că ei sunt viitorul şi că trebuie să muncească mai mult pentru a visa la ceva mai bun şi dacă muncesc şi visul lor devine realitate, atunci pot să îi ajute şi pe cei dragi ca răsplată pentru tot ce au făcut pentru ei. Am încercat să le explic că educaţia şi comunicarea îi ajută să se integreze mai uşor în societate şi o să reuşească să se facă mai bine înţeleşi de către ceilalţi şi m-a bucurat când am auzit că elevii au început să pună întrebări la ore, să spună că nu au înţeles şi că vor să li se mai explice o dată, au început să facă ore suplimentare la matematică şi română. Din punctul meu de vedere, toate acestea reprezintă o mare realizare: din ,,copii problemă’’ cum erau consideraţi să se ajungă ca aceştia să aibă un cuvânt de spus în faţa celorlalţi şi să îşi dorească să facă ore suplimentare.

După terminarea acestui proiect, copiii vin în continuare la mine şi discutăm despre problemele pe care aceştia le au şi despre lucrurile bune pe care le fac, despre situaţia şcolară şi mă bucură foarte mult faptul că mulţi dintre ei au trecut cu bine anul şcolar.

Terni Godi este o experienţă din care toţi am avut de învăţat, nu doar copiii au învăţat lucruri care o sa îi ajute pe viitor şi o să îi motiveze să nu renunţe la visul lor, dar şi eu am învăţat multe lucruri care îmi dau o mai mare încredere în mine că pot să fac mai mult, să visez mai mult şi să nu renunţ niciodată la ce îmi doresc cu adevărat.

Tot în cadrul proiectului am cunoscut oameni frumoşi, buni, cu care am legat relaţii frumoase de prietenie. În concluzie, Terni Godi a fost o experienţă pe care vreau să o repet ori de câte ori am ocazia.

Baleni (3)

Be Sociable, Share!

Leave a Reply