„Copiii îmi scriu şi mă întreabă când ne vom revedea” – Andra Gherghinoiu

La  început când am auzit de acest proiect, „Terni Godi: Despre puterea de a visa” nu ştiam foarte multe, dar m-a atras foarte mult fiind vorba despre vise şi copii care au nevoie de un mic impuls pentru a nu renunţa la ceea ce îşi doresc să facă din cauza greutăţilor pe care le au în familie. Pentru mine, acest proiect a reprezentat o şansă de a-mi face noi prieteni, de la care am învăţat mult. Tot de la ei am învăţat cât de frumoase sunt visele pe care le avem în copilărie. Nu pot spune că a fost uşor să lucrez cu copii care au personalităţi atât de  diferite, dar nici imposibil. Activităţile întreprinse alături de cei mici au fost unele foarte atractive şi în centrul acestora aveau un element foarte important: lucrul în echipă. Îmi amintesc şi acum prima zi in care i-am cunoscut, cât de entuziasmată eram, dar în acelaşi timp îmi era şi teamă că nu voi reuşi să fac faţă unei asemenea provocări. Dar această teama a dispărut imediat ce am început să discutăm şi să ne cunoaştem. Pot spune că de când i-am cunoscut am mai multă încredere în mine şi în forţele mele proprii. Mă bucur că am reuşit să fac parte din acest proiect şi să le spun copiilor cât de important este să avem încredere în noi şi visele pe care le avem. Am cunoscut copiii minunaţi, care deşi provin din familii care se confruntă cu dificultăţi, au reuşit să înţeleagă că doar educaţia este cea care le va oferi ceea ce este bun şi frumos în viaţă. Chiar dacă la începutul proiectului copiii erau puţin cam reticienţi în ceea ce priveşte recunoşterea propriei etnii, pe parcurs aceştia au înţeles că nu este nimic rău în a fi de altă etnie şi că trebuie să fie mândri de etnia din care fac parte. Cu prilejul activităţiilor întreprinse alături de elevi am reuşit să îmi dezvolt anumite abilităţi, dar şi să capăt anumite competenţe de relaţionare cu ceilalţi. Cea mai mare bucurie oferită de acest proiect este faptul că am reuşit să le readuc copiilor puţină speranţă legată de viitor şi amintiri frumoase legate de aceste luni petrecute împreună, jucându-ne şi învăţând ceva diferit decât ce li se predă în mod obişnuit la şcoală. Şi acum după terminarea acestui proiect, copiii îmi scriu şi mă întreabă când ne vom revedea. Pot spune că „Terni Godi: Despre puterea de a visa” este acel loc unde am reuşit să îmi îndeplinesc propriul vis, acela de a lucra cu elevii şi de a da mai departe ceea ce şi eu am învăţat la rândul meu de la cei din jurul meu.

Terni Godi nu a fost doar un simplu proiect în care s-a vorbit despre vise, pentru mine şi copiii cu care am lucrat, acesta a fost un mod de a ne împărtăşi dorinţele, greutăţile pe care le întâmpinăm pe parcursul anilor pentru îndeplinirea viselor din copilărie. Am învăţat unii de la ceilalţi cum ar trebui să procedam în anumite situaţii şi să ne preţuim etnia din care facem parte.  A reprezentat o bună modalitate de a înţelege cât de util este să te accepţi tu pe tine aşa cum eşti, să demonstrezi că în ciuda tuturor prejudecăţilor, sterotipurilor şi problemelor care vin din afară tu poţi să îţi duci la bun sfârşit visul, dezvoltându-te din toate punctele de vedere. Trebuie să ne acceptăm şi să punem mai mult preţ pe ceea ce suntem oferindu-ne o noua şansă prin educaţie, arătând celorlaţi că putem fi mult mai sus, indiferent de mediul din care  provenim.

”Terni Godi: Despre puterea de a visa“ este un proiect deschizător de drumuri spre o viaţă mai bună, un proiect în care s-a pus mare preţ pe încrederea în propriile forţe, dăruire şi în primul rând, puterea de a visa la ceea ce este mai bun făcând abstracţie de dificultăţile întâmpinate pe parcurs. Totodată, această putere de a visa include un element important: educaţia, element ce poate fi definit ca o cheie ce deschide mintea, o luminează şi oferă o altă perspectivă asupra vieţii şi a proprilor abilităţi.

Varbilau (59)

Be Sociable, Share!

Leave a Reply