„Indiferent de cât de diferiţi am fi, am învăţat să fim uniți si să respectăm la rândul nostru pentru a fi respectați.”” – Paula şi Gabriela, Gostinari

Numele meu este Bujor Paula Claudia, sunt din comuna Gostinari,  judeţul Giurgiu, am 18 ani, iar de curând am absolvit Colegiul Naţional “Victor Babeş” din Bucureşti.

Din fericire pentru mine, am avut ocazia de a lua parte la un program de mentorat în şcoli pentru copii de etnie romă. Acest program a fost creat de Agenţia Împreună şi s-a numit Terni Godi: Despre puterea de a visa. Programul a avut ca scop încurajarea copiilor de etnie romă pentru a continua studiile, astfel încât să îşi îndeplinească visele. Eu am fost mentor pentru 28 de copii de la Şcoala Gimnazială nr.1 din comuna Gostinari. În grupă au existat elevi de la clasele a V-a până la VIII-a, însă majoritatea erau de la clasa a VII-a. Deşi la început copiii au fost oarecum reticenţi cu privire la aşteptările de la acest program, până la sfârşit ei au devenit mult mai receptivi. Am reuşit să ne apropiem unii de alţii devenind astfel pentru ei o prietenă cărei îi puteau spune problemele lor de la şcoală. De asemenea, în timpul orelor de mentorat am putut observa faptul ca aceştia nu ştiu să scrie şi să citească corect deşi sunt la gimnaziu. De aceea, am încercat, în afară de temele proiectului, să lucrăm împreună din diferite culegeri, diferite texte şi exerciţii. În timp ce am lucrat cu ei mi-am dat seama că lucrez cu nişte copii minunaţi şi cu personalităţi frumos de puternice.

Din punctul meu de vedere activitatea din programul de mentorat Terni Godi:Despre puterea de a visa a însemnat foarte mult, deoarece am avut ocazia să cunosc atât de multe persoane capabile să îndepărteze stereotipurile despre romi. Dar mai ales pentru că am lucrat cu nişte copii minunaţi care m-au făcut mândră pentru faptul că au început să accepte şi să respecte faptul că suntem de etnie romă.

În activităţile de mentorat desfăşurate în Gostinari, s-a implicat şi Gabriela Călin care ne împărtăşeşte următoarele: „Terni Godi: Despre puterea de a visa” este proiectul care m-a ajutat să mă descopăr, dar cel mai important, m-a făcut să înţeleg ce vreau să fac în viaţă:o carieră în învățământ. Am întâlnit oameni noi, cu care aparent nu aveam nimic în comun, dar aveam același scop şi astfel am devenit prieteni. Începutul proiectului a fost unul lent pentru mine, deoarece totul s-a întâmplat foarte repede, am avut nevoie de puţin timp să mă obişnuiesc. În cadrul acestui proiect, am întâlnit o mulțime de oameni de la care am avut ce învăța. Proiectul „Terni Godi: Despre puterea de a visa” a reprezentat cea mai frumoasă experiență a mea de până acum. Întâlnirile cu picii noştri (copiii din proiect) au fost cele mai frumoase. Indiferent de cât de diferiţi am fi, am învăţat să fim uniți si să respectăm la rândul nostru pentru a fi respectați.”

12375309_1724969784403847_6129949849678363685_o

Be Sociable, Share!

Leave a Reply