Franta si „pisica moarta”

In ultimele doua saptamani, la solicitarea diverselor agentie de presa din Europa, America si chiar Asia am fost solicitati in a ne exprima pozitia fata de actiunile pe care Franta, si (iarasi) Italia le aplica/doresc sa le aplice in relatie cu prezenta cetatenilor romani de etnie roma in tarile mai sus mentionate.
Pe scurt, pozitia noastra este urmatoarea:
– Tinta actiunilor noastre, ca si ONG-uri, trebuie sa fie – in principal – Guvernul Romaniei, cel care trebuie sa aplice masuri clare si concrete care sa conduca la dezvoltarea socio-economica a cetatenilor ei. Minoritatea roma, a beneficiat in ultimii ani, de discursuri sforaitoare din partea celor care au condus guvernul, insa actiunile reale s-au limitat – in cele mai dese cazuri la acest lucru. Guvernele Romaniei au tratat problematica socio-economica a minoritatii rome mai ales prin prisma “cresterii accesului la ajutoare sociale” (vezi Planul de Guvernare 2004/2008) si investitiile in a facilita accesul real la un venit formal (loc de munca, mica afacere etc) are sa genereze dezvoltare locala, nu a constituit o prioritate. Rezultatele acestei abordari se vad acum si se vor vedea si mai rau peste cativa ani, daca nu se intervine in mod real.
– Romania culege roadele miopiei pe care o are fata de o problema “istorica”. Situatia socio-economica a romilor din Romania nu este o necunoscuta pentru nimeni insa aceasta nu apare in discursul public decat cand ceva “exceptional” se intampla, fie ca acest “ceva” se numeste un “caz Mailat” sau “cazul Ferentari”. Atunci cand apare, actiunile provocate sunt de tip pompieristic si de imagine (infiintare de comisii si comitete, infiintarea unor structuri fara putere, incheierea unor protocoale etc) si se cauta vinovati in loc de solutii.
– Cele de mai sus nu inseamna ca noi deculpabilizam monstruoasele decizii ale statelor europene care incalca si cele mai elementare norme ale Uniunii. Noi doar incercam sa atragem atentia asupra faptului ca apartenta Romaniei la UE nu ii da dreptul sa arunce “pisica moarta” in curtea altuia cand ea pute de foarte multa vreme si noi (a se citi Guvernul) nu am facut mai nimic.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply